Har du sett mina panamahattar på Nyhetsmorgon? Då är du helt rätt här.

 

Visste du att en äkta panamahatt kommer från Ecuador? Vad? Är den inte från Panama?

 

Nej, den exklusivaste hatten av alla är en original panamahatt från Ecuador. 

 

Direkt till shoppen

 

 

 

HUR VET JAG OM DET ÄR EN ÄKTA PANAMAHATT?

För att vara en äkta panamahatt krävs det tre saker: 1. En panamahatt måste vara tillverkad i Ecuador. 2. En panamahatt måste vara gjord av palmblad. 3. En panamahatt måste vara handgjord. Mypanamahat importerar alla hattar direkt från Ecuador.


Panamahatt eller Ecuadorhatt?

Panamahattar fick sitt namn i början av 1900. Hur kan en hatt som kommer från Ecuador heta panama hatt? 1906 besökte US - President Theodore Roosevelt byggnaden av panamakanalen och bar en panamahatt. Bilden av Roosevelt med en panamahatt gick världen runt och sedan dess etablerade sig felaktiga namnet Panamahatt.

Hantverk och tradition

Hantverket att väva panamahattar med palmblad är från Ecuador och har därför blivit skyddad och deklarerad 2012 som ett immateriellt kulturarv av UNESCO. Kunskapen av detta immateriella kulturarv överförs fran generation till generation och är en del av ecuadorianska tradition. Hantverket och tillverkningen av panamahattar i byarna i Ecuador har bidragit till att hantverkarna, varav många är kvinnor, har ett arbete med egen inkomst och har blivit självständiga.


Om Mig - Kirsten Borggreve

 

Jag heter Kirsten och är uppvuxen i sydamerikanska Ecuador.  Som du redan vet nu är det i Ecuador man flätar panamahattar och inte i Panama :) 

Sedan 2018 importerar jag original panamahattar till Sverige.

Över de senaste åren har jag varit några gånger i Ecuador och väljer noggrant vilka panamahattar jag ska ta till Sverige.

 

Ecuador är panamahattarnas land. Panamahattarna du hittar hos mig är av finaste kvalité; de är handgjorda från början till slut.  Stråna för tillverkningen är plockat 

på fältet och kokas sedan så att de blir mjuka och kan användas för att fläta hattarna. 

 

Hantverket att fläta en original panamahatt står på Unescos lista över immatierellt kulturarv. Detta innebär att du som köper en panamahatt stöter det ecuadorianska samhället, samtidigt som du hjälper till att få konsten att fläta en panamahatt att leva vidare.